Marlene Bakker
menu
infolivevideocontactwinkel
Nieuw album Oaventuren

Marlene Bakker

is een opvallende verschijning in het Groningstalig circuit. Met haar prachtige stem en landelijk veelgeprezen debuutalbum RAIF heeft ze inmiddels een geheel eigen plekje binnen de Nederlandse muziekscene weten te veroveren. Ook zij die de taal niet machtig zijn, worden geraakt door de filmische sfeer. Bol van verlangen, weemoed en romantiek.

Nadat Marlene haar Groningstalige debuutalbum RAIF uitbracht ging haar carrière als een speer. “Tot nu toe wat mij betreft het beste album van het jaar”, zei Frits Spits op NPO Radio 1 in zijn programma De Taalstaat. Naast lovende vier -en vijfsterren albumrecensies ontving ze de streektaalprijs voor RAIF. Ze was vaste support act tijdens de 'Elektrisch' clubtour van Daniël Lohues, speelde op festivals als Grasnapolsky, Oerol, Festival der Aa en Noorderslag en ging op landelijke theatertournee met haar voorstelling RAIF.

Op vrijdag 8 september is het langverwachte nieuwe album 'Oaventuren' van Marlene Bakker uitgekomen. Waar er nogal eens angstig wordt uitgekeken naar de 'moeilijke tweede', weet Marlene elke twijfel letterlijk en figuurlijk van tafel te vegen want haar album Oaventuren wordt ook deze keer overladen met geweldige recensies. Zo schreef Eric Scipio van Domburg; "Was Raif vijf jaar geleden nog een grote verrassing met Oaventuren bewijst Bakker dat ze beslist niet onder hoeft te doen voor een Nederlandstalig en Engels gezongen album, uitgebracht door een grote platenmaatschappij." (4½ sterren, - Heaven Magazine)

"Marlene Bakker is een innemende podiumpersoonlijkheid die met haar mooie net-niet-breekbare stemgeluid het hele optreden moeiteloos draagt. De liedjes van Marlene Bakker kenmerken zich door een zekere kwetsbaarheid, en die wordt het hele optreden geen geweld aangedaan. Hier geen hinderlijk geklets tijdens de muziek maar gewaardeerde aandacht en een ovationeel applaus." (Harmen Boerwinkel, Meppeler Courant)

" Wat is dit níét normaal mooi..!" (Daniël Lohues)

"Check dit! Prachtig hoe zij het Gronings verklankt!" (Nynke Laverman)

Album recensies Oaventuren:

"Voor velen is Gronings een taal die ze niet beheersen, maar dat deert de luisteraar in het geval van Oaventuren niet. Door de manier van schrijven en spelen is het overduidelijk waar dit album over gaat. Het geheel is fantastisch geschreven, gearrangeerd en ingespeeld. De stem van Bakker is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar past perfect in de Wilco-achtige sferen van dit album." (Hidde Roorda, Musicmaker)

“Bakker heeft haar eigen idioom en bedient zich van een poëtische, warme variant van het Gronings. Gevoelens van troost, melancholie, en verlangen klinken afwisselend uit de groeven op. Het best is ze in kleine, kwetsbare liedjes zoals Stain en Sloaplaidje.” (4 sterren, Martin Groenewold, Dagblad van het Noorden)

“Bakker bewijst opnieuw dat zij samen met Bernard Gepken een voorbeeldige singer-songwriterplaat kan maken met de ene na de andere prachtsong. Songs die ook geen seconde minder worden omdat ze in een streektaal worden gezongen, daardoor misschien zelfs wel extra impact krijgen. Je voelt gewoon dat dit is waar Bakker zich het beste in kan uitdrukken. Was Raif vijf jaar geleden nog een grote verrassing met Oaventuren bewijst Bakker dat ze beslist niet onder hoeft te doen voor een Nederlandstalig en Engels gezongen album, uitgebracht door een grote platenmaatschappij." (4½ sterren, Eric Scipio van Domburg - Heaven Magazine)

“Vijf jaar na haar debuutalbum Raif wordt met Oaventuren het wachten ruimschoots beloond. Bakker schrijft met Bernard Gepken prachtig melodieuze liedjes die om door een ringetje te halen zijn maar nooit glad of voorspelbaar klinken. Oaventuren leidt de luisteraar van hoogtepunt naar hoogtepunt, met telkens een ander verrassend vergezicht.” (5 sterren, Harm Peter Smilde, ZING Magazine)

"Met Oaventuren presenteert Marlene zich vooral als serieus singer/songwriter. Niks geen streektaal gimmick, maar een prachtige stem vol poëzie, welke de luisteraar verlangend naar Groningen achterlaat." (Jurgen Vreugdenhil, Platomania)

Oaventuren is een uitnodiging om te be-leven en daar het mooiste van te maken. Een nadrukkelijkere uitnodiging om te genieten van haar muziek kon Marlene niet hebben gemaakt. Dit is een heel mooi album geworden! Heel, heel mooi.” (4½ sterren, Marcel Hartenberg, Written in Music)

Oaventuren is een plaat geworden die je zo vaak als mogelijk op wil zetten. Niet voor niets is Marlene Bakker inmiddels omarmd door Pinguin Pluche. Na RAIF heeft ze het met Oaventuren wéér geflikt. Een tweede kunststuk”. (Pieter Visscher, Pinguin Radio)

"Oaventuren kruipt trouwens nog dieper bij mij onder de huid dan de voorganger. Het zal andermaal hoog gaan eindigen in mijn eindejaarslijst, dat is een zekerheidje." (4 ½ sterren, Theo Volk, Music that needs attention)

"Er zitten zoveel mooie emoties in alles gestoken, dat het je niet onberoerd kan laten. Eigenlijk is ze is onze eigen Natalie Merchant, al past eigenlijk geen enkele vergelijking echt goed. Marlene Bakker brengt iets eigens, dat past bij het eigenzinnige karakter van Groningen. Ondanks alle nare bevingen staat Groningen toch weer een beetje steviger op de kaart dankzij dit overrompelend mooie album! (Jan Willem Broek, De Subjectivisten)

Live recensies:

"Wat een bloedmooie stem heeft Bakker toch. Die heeft sinds Raif nog aan kracht gewonnen. Ze zong de spots zowat uit het grid, spathelder en subtiel bijgestaan door haar twee muzikanten. Pretentieloze klasse." (Eric Nederkoorn - Festival Noorderzon 2023)

“Het dialect van Bakker is een compleet andere, bijna mythische taal. Het publiek is vanavond vanaf de eerste noot dan ook gelijk muisstil.” (Eindhoven Rockcity)

"Haar zoete stem weet je op filmische wijze mee te nemen op een reis door het Grunningse platteland. Bakker weet namelijk op de een of andere manier van elk nummer een soort schilderij te maken, waarbij de band een perfect wit palet vormt en zij vervolgens met elke zin meer kleur geeft." (3voor12)

"Ze betovert en krijgt het voor elkaar om met een voor vele vreemde taal een intieme show neer te zetten. Het is prachtig wanneer je het verstaat, maar eigenlijk net zo mooi als je er geen chocola van weet te maken." (OOR)

Haar warme, soulvolle stemgeluid brengt de haast poëtisch klinkende dialectpopteksten op zo’n manier dat je het echt gelooft. Niet de zangacrobatiek, maar het verhalen vertellen staat voorop. Dit, gecombineerd met het Gronings, vormt een gouden duo.” (3voor12Groningen)

Album recensies RAIF:

"Raif is een unieke luisterervaring, een serene en weemoedige betovering die liefdevol en ambachtelijk is vastgelegd in geluid. Op de een of andere manier is het waanzinnig romantisch.” (Peter van der Heide, DvhN)

"Raif heeft zich binnen een jaar opgewerkt tot een klassieker binnen de streektaalmuziek. Alle lofuitingen zijn terecht. Deze plaat vol prachtige liedjes ontstijgt iedere categorisering.” (Wouter Bessels, Meppeler Courant)

"Raif is een meesterlijk debuut dat de streektaal met eigentijdse pop een impuls geeft en tot ver buiten de provinciegrenzen kan tillen." (5 sterren, Dagblad van het Noorden / Leeuwarder Courant)

“De Groningse singer-songwriter debuteert met RAIF buitengewoon fraai. Ruimhartig geproduceerd, met een glansrol voor rechterhand Bernard Gepken als gitarist en medecomponist, ontpopt Bakker zich tot pop/rock singer-songwriter om in de gaten te houden.” (4 sterren, Eric van Domburg Scipio, Heaven Magazine)

"Ze bewijst een uitstekend liedjesschrijver te zijn, al dan niet samen met vaste kracht Bernard Gepken. Een fris debuut dat anders klinkt dan het gros van het Groninger repertoire, en landelijk hoge ogen kan gooien." (Platomania)

“Met dit debuutalbum maakt de zangeres/liedjesschrijfster de verwachtingen helemaal waar. Met RAIF treedt Bakker toe tot het puikje van dit keurkorps.” (4 sterren, Musicmaker)

Foto Marlene Bakker

live

don 19 sep.
2024
Theatertournee Oaventuren Reprise
Marlene Bakker & band
Schouwburg Ogterop / Kaartverkoop gestart!

Meppel

Meppel
zat 21 sep.
2024
Letterenfestival
Marlene Bakker in trio bezetting

Groningen

Groningen
zat 5 okt.
2024
Theatertournee Oaventuren Reprise
Marlene Bakker & band
Theater Orpheus / Kaartverkoop gestart!

Apeldoorn

Apeldoorn
woe 9 okt.
2024
Theatertournee Oaventuren Reprise
Marlene Bakker & band
Junushoff Theater / kaartverkoop gestart!

Wageningen

Wageningen
din 26 nov.
2024
Theatertournee Oaventuren Reprise
Marlene Bakker & band
De Goudse Schouwburg / kaartverkoop gestart!

Gouda

Gouda
woe 18 dec.
2024
Theatertournee Oaventuren Reprise
Marlene Bakker & band
Ledeltheater / kaartverkoop gestart!

Oostburg

Oostburg
zat 28 dec.
2024
Oaventuren theaterconcert
Marlene Bakker & band & blazerssectie
Stadsschouwburg / Kaartverkoop gestart!

Groningen

Groningen

contact

Management, boekingen en pers:
info@marlenebakker.nl

Label en distributie:
info@raifrecords.com

Perskit:
Download

nieuwsbrief

Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het nieuws, het nieuwe album en optredens

Vul je e-mailadres in:

nieuwsbrief

Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het nieuws, het nieuwe album en optredens

Vul je e-mailadres in: